Hoe pijnlijk is tandsteen verwijderen?
Of het verwijderen van tandsteen als pijnlijk wordt ervaren is afhankelijk per individu. Het overgrote deel van de mensen die een tandsteenbehandeling ondergaat voelt géén pijn. Toch is het per persoon verschillend of de behandeling zeer doet of niet.
De mate van pijn heeft te maken met de volgende vijf factoren:
- Is er sprake van tandsteen boven of onder het tandvlees?
- Heeft de patiënt last van gevoelige tanden?
- Is er sprake van een ontsteking?
- Wordt er gebruik gemaakt van een handinstrument of van een ultrasoon apparaat?
- Hoe hoog is de pijngrens?
Tandsteen boven tandvlees
Het verwijderen van tandsteen boven het tandvlees (supragingivaal) doet meestal geen pijn, tenzij de patiënt last heeft van gevoelige tanden. Zichtbaar / beginnend tandsteen kan naar wens zelf en pijnloos verwijderd worden met een consumentenhaakje. Gebruik daarvoor wél het juiste tandenkrabbertje.
Subgingivaal tandsteen
Tandsteen kan ook ontstaan onder het tandvlees. Het verwijderen hiervan kan pijnlijk zijn, maar hoeft niet. Tussen het tandvlees en de tanden zit een 1-3 mm diepe ruimte, ook wel sulcus genoemd. Wanneer men flost kan worden opgemerkt dat het draad zich iets tussen de tandvleesrand wurmt. Alleen met een goede flosspick kunnen de tandvleesspleetjes plaquevrij worden gehouden. Niet alle mensen ervaren het gebruik van flosdraad als prettig. Een flossboogje is dan een prima alternatief. Tip: Comfort Clean Floss
“De sulcus kan door ontstekingen nog dieper worden en veranderen in een pocket. Men noemt het een pocket wanneer de ruimte 4 mm of dieper wordt. In een pocket ontstaan soms ontstekingen en kan kaakbot worden aangevreten.”
De tandarts
Tandsteen onder het tandvlees vereist een specialistische behandeling. Onderhuids tandsteen kan gaan ontsteken en is lastig om zelf weg te poetsen. Als subgingivaal tandsteen wordt verwijderd door een tandarts of mondhygiënist kan het pijnlijk zijn, maar dat is vooral afhankelijk van de aanwezigheid van een eventuele ontsteking. Hoe dieper de pockets, hoe groter de pijn. In extreme situaties zal de tandarts er zelf voor kiezen te gaan verdoven.
Krabbertje of ultrasoon?
Een tandarts of mondhygiënist verwijdert tandsteen handmatig met een tandsteen verwijderaar óf door middel van een ultrasoon tandsteenapparaat. Uit forums blijkt dat mensen ultrasone reiniging (lostrillen van tandsteen) pijnlijker vinden. De stand van dit apparaat kan overigens harder of zachter worden gezet. .
Wel of geen verdoving
Hoewel de pijn in de meeste gevallen meevalt, kun ervoor worden gekozen de kaak te verdoven. Echter zal de patiënt dan waarschijnlijk twee keer moeten komen, omdat een tandarts liever niet twee kaken tegelijkertijd verdooft. De patiënt zou er dus voor kunnen kiezen om zonder verdoving te beginnen.
Kokhalsneigingen
Soms moeten mensen kokhalzen tijdens een tandsteenbehandeling. Dit is normaal, veel patiënten ervaren dit. Een goede behandelaar weet dit vaak wel te omzeilen. Als men door de neus ademt zul men merken dat het beter gaat.
Kortom
Van tandsteenvorming onder het tandvlees (subgingivaal) hoeft de patiënt in het begin nog niets van te zien of te merken. Subgingivaal tandsteen zit namelijk onder het tandvlees en is meestal niet zichtbaar. Tandsteen trekt bacteriën aan die zuren afstoten en weefsels beschadigen. Door onvoldoende poetsen en flossen kan dit gaan ontsteken. Zichtbaar tandsteen kan eventueel zelf worden weggehaald met een haakje (Tip Profi). Te bekijken op demondzorgzaak.nl
Als er sprake is van een ontsteking dan is een bezoek aan de tandarts gewenst. Na de behandeling zal men gedisciplineerd aandacht moeten besteden aan de mondhygiëne zodat tandsteen niet terugkomt. Lees daarom ook: de tien beste tips tegen tandsteenvorming.