Behandeling tandsteen? Tips!
Zelfs bij een goede verzorging van het gebit ontstaat er in de loop der tijd tandsteen. Tandsteen moet door een tandarts of mondhygiënist verwijderd worden, omdat tandsteen op den duur gaatjes kan veroorzaken. Voor de meeste mensen is een tandsteenbehandeling niet eng of vervelend, maar het kan voorkomen dat de behandeling pijnlijk is. Of het verwijderen van tandsteen pijnlijk is, hangt van verschillende factoren af:
– ligt de tandsteen onder of boven het tandvlees
– gevoeligheid tanden
– vaardigheid en instrumenten van behandelaar
– aanwezigheid (tandvlees)ontstekingen
– pijngrens behandelde persoon
Tandsteen boven tandvlees
Tandsteen boven het tandvlees komt het vaakst voor en is ook vrij eenvoudig te herkennen. In een beginnend stadium is het ook mogelijk om tandsteen boven het tandvlees zelf te verwijderen. Hiervoor kan een tandenkrabbertje gebruikt worden dat geschikt is voor niet-geoefende personen. Het verwijderen is eenvoudig en pijnloos.
Tandsteen onder tandvlees
Het kan voorkomen dat tandsteen zich iets onder het tandvlees bevindt. Het tandvlees zit namelijk niet helemaal strak om de tand heen. Tussen tand en tandvlees zit doorgaans een ruimte van ongeveer 1 tot 3 millimeter. Deze ruimte wordt ook wel de sulcus genoemd. Je merkt dit bij het flossen wanneer het flosdraad (normaal gesproken pijnloos) iets onder het tandvlees schiet.
Het verwijderen van tandsteen onder het tandvlees (subgingivaal tandsteen) kan pijnlijk zijn, met name wanneer het tandvlees niet goed is verzorgd. Is dit het geval, dan is het tandvlees vaak ontstoken en gaat het snel bloeden.
Het ontstaan van tandsteen onder het tandvlees kan voorkomen worden door goed te flossen, bijvoorbeeld met een flosspick. Eventueel kan er ook gekozen worden voor een Comfort Clean Floss. Dit is een flosdraad dat al voorgespannen staat op een plastic Y-vormpje, wat het flossen zelf eenvoudiger maakt.
Door de tandarts of mondhygiënist
Met name tandsteen dat zich onder het tandvlees bevindt is lastig om zelf te verwijderen. Meestal wordt dit gedaan door een tandarts of mondhygiënist. Hoe pijnlijk deze behandeling is, hangt met name af van de staat van het tandvlees. Is het tandvlees niet ontstoken, dan is de behandeling doorgaans pijnloos, mede omdat de behandelaars de behandeling dagelijks uitvoeren. Je houdt je tandvlees gezond door:
– voorzichtig mee te poetsen
– stoken
– flossen
– ragers te gebruiken
Tandsteen met krabbertje of ultrasoon verwijderen
De klassieke methode van tandsteenverwijdering is met behulp van een metalen krabbertje, maar steeds vaker gebruiken behandelaars ook een ultrasoon tandsteenapparaat. Dit apparaat trilt de tandsteen los. Niet iedereen vindt deze wijze van tandsteen verwijderen prettig. Hier staat tegenover dat ook veel mensen slecht tegen het krassende geluid van een krabbertje kunnen.
Verdoving bij tandsteenverwijdering
Het verwijderen van tandsteen is doorgaans niet pijnlijk. Doet de behandeling toch pijn, dan is het mogelijk om een verdoving te krijgen. Houd er echter wel rekening mee dat een tandarts niet de volledige mond in één keer verdooft en de behandeling daarom niet in één keer uitgevoerd kan worden. Ook kan het krijgen van de verdoving zelf als vrij pijnlijk ervaren worden.
Kokhalzen en misselijkheid bij behandeling
Tijdens het verwijderen van tandsteen moet de behandelaar soms ook ver achterin de mond tandsteen verwijderen. Dit kan leiden tot misselijkheid of een kokhalsreflex. Hoewel de meeste tandartsen en mondhygiënisten goed getraind zijn en dit vaak kunnen voorkomen, is het niet ongebruikelijk.
Een manier om misselijkheid of kokhalzen tegen te gaan bij een tandsteenbehandeling, is zoveel mogelijk door de neus te ademen. Probeer daarnaast de tong zo min mogelijk te bewegen.
Ondanks eventuele ongemakken is het wel belangrijk een tandsteenverwijdering te laten uitvoeren. Tandsteen dat blijft zitten kan op de lange termijn leiden tot tandbederf.